Siirry pääsisältöön

Ahdistus ja sen selättäminen


Ahdistus. Olet varmaan joskus tuntenut sitä? Joskus ahdistus voi olla ohimeneviä, hetkellisiä tunteita. Joskus se jää päälle ja vie yöunet. Mitä  o  n   ahdistus? Missä se tuntuu, miten se syntyy ja mitä sille on tehtävissä?

Kaikkien meidän elämään kuuluu tilanteita, kun stressitasot nousevat ja alkaa ahdistaa. Ahdistus tuntuu kehossa, toimintakyvyssä. Se puristaa rintaa ja salpaa hengitystä. Lyhytaikainen ahdistus syntyy reaktiona johonkin epämiellyttävään tilanteeseen tai tapahtumaan. Se herättää negatiivisia ja ikäviä tunteita vaikuttaen ihan kaikkeen. Pitkään jatkuessaan ahdistus alkaa väsyttää, vie innon olla tekemisissä muiden ihmisten kanssa ja saattaa johtaa masennukseen. 

Hyvinvointimme kannalta ahdistus on tärkeä tunne. Se kertoo meille, kun jokin asia ei ole hyvin. Tällöin tarvitsemme joko ympäristön muutosta tai uudenlaisia keinoja käsitellä kokemuksiamme. 

Ahdistusta voivat herättää muille ihmisille tapahtuvat asiat. Sitä voivat herättää muualla maailmassa tapahtuvat asiat. Minua ahdistaa tällä hetkellä mm. Puolan aborttilainsäädäntö ja tunnen surua kaikkien niiden naisten puolesta, joilla ei ole oikeus päättää omasta kehostaan ja jopa terveydestään. Tämä ei kuitenkaan estä minua elämästä omaa elämääni eikä ahdistus jää päälle, kuten kävisi, jos asia tapahtuisi minulle henkilökohtaisesti. 

Elämässä on myös kausia, jolloin olemme alttiina ahdistukselle. Tämän hetkinen korona-pandemia herättää monessa ahdistusta. Työttömyys, terveydelliset ja taloudelliset vaikeudet ja haasteet, pelko tulevasta .. kaikki nämä ovat isoja ongelmia, jotka osuvat moneen meistä. Psykoterapeutteja etsitään kuumeisesti ja samaaan aikaan yhteiskunnassamme korjataan valtavan tietomurron jälkiä. Voit miettiä, mihin uskaltaa luottaa ja uskaltaako mihinkään. Pelko tulevasta voi olla kouriintuntuvasti läsnä kaikessa, mitä teet. 

Eivät terapeutitkaan ole turvassa ahdistukselta. Myös terapeutti voi traumatisoitua, hän voi uupua, hän voi sairastua. Meillä on ehkä suurimpana etuna ja voimavarana se, että tunnemme itsemme aika hyvin. Terapeuteilla on keinoja, joita myös itse voi ottaa käyttöön, kun elämä tuntuu painavalta. Kynnys hakea terapiasta apua on myös matalampi, olemmehan kaikki käyneet terapiassa jo osana omaa opiskelua ja usein jo aiemminkin. 


Mitä keinoja MINULLA on hallita ahdistusta, jos se iskee päälle? 

1.LIIKUNTA. Liike on lääke, ennen kaikkea pään sisällä. Liian kuormittava liikunta pitkittyneessä stressitilanteessa polttaa kynttilää molemmista päistä, mutta henkisessä kuormituksessa aerobinen sekä kehoa huoltava liike tekevät niiiiiiin hyvää. Myös kunnon punttitreeni toimii lähes meditatiivisena harjoituksena, kun siihen saa rauhassa keskittyä. Vain kehoni ja minä. 

2. RAVINTO. Kun syön hyvin, on vatsa täynnä. En sairastu niin helposti eikä nälkäkiukku pahenna oloa. Nukun paremmin ja jaksan hymyillä, vaikka vaikeaa olisikin. 

3. OKEI, MYÖS SUKLAA! Täytyy tietää ne hetket, kun suklaa pelastaa. 

4. LEPO. Enkä tarkoita nyt pelkästään nukkumista yöaikaan. Vaan sitä, että saan maata sohvalla lasten ja koirien kanssa. Saan nauraa boifrendin kanssa. Ajan autoa ja sykkeet laskevat, on vain minä ja tie. Olen tullut tulokseen, että autolla ajaminen yhdistää levon ja liikunnan. Auto liikkuu, maisemat vaihtuvat ja minä olen itse ihan zen. 

5. OMA AIKA. Tarvitsen valtavasti yksinoloa voidakseni henkisesti hyvin. Sitä, ettei minun tarvitse pitää huolta kenestäkään eikä tarvitse välittää mistään muusta kuin siitä, mitä sillä hetkellä itse haluan tehdä. Kun minulla on omaa aikaa, jaksan olla paremmin läsnä ja iloinen muiden kanssa. 

6. PUHUMINEN. Vaikka pidän yksinolosta, tarvitsen ympärilleni myös ystäviä ja perhettä, joiden kanssa puhua asioista. Kun asiat tuntuvat kaatuvan päälle, eivät ne enää tunnu ihan niin suurilta, kun niistä on saanut oikein kunnolla puhista jonkun toisen kanssa. 

7. MUISTOT. Kun on vaikeita hetkiä, on ihana selailla puhelimesta kuvamuistoja ja miettiä kaikkia kivoja juttuja, mitä elämässä on tullut tehtyä. Se antaa uskoa myös tulevaan. 


Muistelemme usein lasten kanssa muutaman vuoden takaista Balin matkaamme. Lähdimme reissuun rohkeasti kolmistaan ja kun maailma jonain päivänä taas avautuu, uudet seikkailut odottavat <3


Joillekin ahdistusta voi hillitä piirtäminen, maalaaminen, kirjoittaminen, seksin harrastaminen, askartelu, rakentaminen, lennokin lennättäminen, vessan siivoaminen, erilaisten henkisten tehtävien tekeminen, meditointi, hieronta, saunominen ... Kaikki nämä yhdistyvät jollain lailla tekemiseen, luovuuteen ja liikkeeseen. Kehoon ja mieleen, niiden yhteistoimintaan. Joskus sitä sitten tarvitsee jonkinlaista lääkitystä selvitäkseen ahdistuksesta ja sekin on ihan ok. 

Päihteiden käyttö ei koskaan ole pitkäkestoinen ratkaisu ahdistuksen hoidossa, päinvastoin. Jos huomaat, että homma meinaa lähteä lapasesta, haethan siihen apua <3

Emme voi eriyttää kehoa mielestä. Ei ole vain kehoa ja vain mieltä. Ne tekevät saumattomasti yhteistyötä jatkuvasti. Niin hereillä kuin unessa. Kuten esimerkiksi tiestitkö, että jos et harrasta masturbointia tai saa orgasmeja hereillä ollessasi, saat niitä unissasi? 

Millaisia keinoja SINULLA on selvitä ahdistavista ajatuksista ja elämäntilanteista? 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uskonko kaiken mitä itselleni kerron?

Oletko koskaan miettinyt, millaisia asioita kerrot itsellesi päivittäin? Onko sisäinen puheesi kehuvaa, moittivaa, ilkeää vai ystävällistä? Oletko koskaan haastanut omaa sisäistä puhettasi ja yrittänyt opetella lempeämpää tapaa keskustella itsesi kanssa?   Useimmiten emme ole kovinkaan tietoisia siitä, miten itsellemme puhumme. Tapaa puhua itsellemme ohjaavat syvällä sisimmässämme olevat sisäiset mallit, jotka olemme napanneet matkan varrelta. Nämä mallit peilaavat käsitystämme todellisuudesta ja päivittäin käytettynä niistä tuleekin totuus. ”Minä uskon olevani..” kääntyy muotoon ”Minä olen..”   Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, millaista kieltä itseäsi kohtaan käytät epäonnistuessasi jossain? Kun olet hitaampi kuin muut, kun et saavuta haluamaasi? Kun ihastuksesi kohde ei soitakaan sinulle tai treffikumppanista ei ensimmäisten treffien jälkeen enää koskaan kuulu mitään.   Kivuliaat kokemukset ja niihin liittyvät tunteet kaipaavat tulla nähdyiksi ja kuulluiksi, vaikka...

Vääränlainen elämä

  Monet meistä elävät koko elämänsä tyytymättöminä itseensä. Kuvittele mahdollisimman täydellinen elämä .. Sellainen, missä olet juuri sellainen kuin olet, mitään muuttamatta, kaiken hyväksymättä. Missä kaikki muutkin saisivat olla juuri sellaisia kuin ovat. Ja sekin olisi ok. Millaista silloin olisi ...?   ”Mun elämä on NIIN perseestä. Pitäisi olla hoikempi, kauniimpi, nuorempi, vanhempi, seksikkäämpi, pienijalkaisempi, pystytissisempi, tiukkavatsaisempi, ohutreitisempi. Luomia on väärässä paikassa. Hiukset ovat liian ohuet, väärän väriset tai muuten vaan väärän malliset. Vatsaa turvottaa, allit hölskyvät, ja takapuolikin on joko liian iso, liian litteä tai sitten vika on housuissa. Kaikissa niissä.   Rahaa ei koskaan ole riittävästi, miksei se typerä pomo voi antaa palkankorotusta. Enkö muka ole antanut itsestäni kaikkea tälle yritykselle!?  Auto on vanha tai pieni, ruma tai tehoton. Ainakin pitäisi olla parempi kuin naapurilla. Kumppania saa aina hävetä, ei sekää...

Mikset sä koskaan halua!? Halu ja haluttomuus

Halu koostuu seksuaalisista ajatuksista ja mielikuvista, kiihottavasta jännityksestä, odotuksesta ja lopulta laukeamisesta. Halun syntymisen kannalta on kamalan tärkeää kokea olevansa haluttu ja hyväksytty juuri sellaisena kuin on. Mikään ei tapa halua yhtä tehokkaasti kuin kumppanin arvostelevat sanat ja katse. Jos keskinäinen seksuaalinen jännite puuttuu, ei halukaan synny itsestään.  Ihmiset haluavat seksiä monista erilaisista syistä. Halu muuttaa muotoaan elämän varrella. Se, ettei seksissä ja haluamisessa kaikki mene aina putkeen, on ihan tavallista. Sitä sattuu kaikille. Hävetä ei kannata eikä tarvitse ja apua saa aina sitä tarvitessaan.  Haluttomuus tarkoittaa sitä, että seksuaalinen halu on vähentynyt tai kadonnut. Monet haluttomuutta kuvatessaan kertovat pystyvänsä elämään loppuelämänsä ilman seksiä. Ajatukset seksistä voivat olla ahdistavia ja herättää voimakkaita vastenmielisyyden tunteita. Ihmiset ovat erilaisia ja toiset eivät koskaan koe tarvitsevansa tai  h...