Siirry pääsisältöön

Mikset sä koskaan halua!? Halu ja haluttomuus

Halu koostuu seksuaalisista ajatuksista ja mielikuvista, kiihottavasta jännityksestä, odotuksesta ja lopulta laukeamisesta. Halun syntymisen kannalta on kamalan tärkeää kokea olevansa haluttu ja hyväksytty juuri sellaisena kuin on. Mikään ei tapa halua yhtä tehokkaasti kuin kumppanin arvostelevat sanat ja katse. Jos keskinäinen seksuaalinen jännite puuttuu, ei halukaan synny itsestään. 

Ihmiset haluavat seksiä monista erilaisista syistä. Halu muuttaa muotoaan elämän varrella. Se, ettei seksissä ja haluamisessa kaikki mene aina putkeen, on ihan tavallista. Sitä sattuu kaikille. Hävetä ei kannata eikä tarvitse ja apua saa aina sitä tarvitessaan. 

Haluttomuus tarkoittaa sitä, että seksuaalinen halu on vähentynyt tai kadonnut. Monet haluttomuutta kuvatessaan kertovat pystyvänsä elämään loppuelämänsä ilman seksiä. Ajatukset seksistä voivat olla ahdistavia ja herättää voimakkaita vastenmielisyyden tunteita. Ihmiset ovat erilaisia ja toiset eivät koskaan koe tarvitsevansa tai  haluavansa seksiä. Sekin on ihan ok.

Harvoin on kuitenkaan kyse puhtaasta haluttomuudesta. Tarkasteltaessa asiaa tarkemmin taustalta löytyy useimmiten aina henkisiä tekijöitä, jotka vaikuttavat seksuaaliseen haluun. 

Joskus salaisuus voi piillä nahkahousuissa, joskus niiden riisumisessa ja joskus jossain ihan muussa ... Miten sinä viettelet kumppaniasi? 

Haluttomuudesta tulee ongelma siinä vaiheessa, kun siitä tulee ongelma. Joko itselle tai kumppanille. Usein seksuaaliterapiassa huomataan, että kyse on enemmän halujen eriparisuudesta ja siitä, että pariskunta ei kohtaa toisiaan henkisellä tasolla. Heillä ei arjessa välttämättä ole kokemusta nähdyksi, kuulluksi ja ymmärretyksi tulemisesta ja riidat voivat repiä halujakin erilleen. 

PAHIMMAT HALUN TAPPAJAT SUHTEESSA:

 • Kiire & jatkuva stressi, arjen velvollisuudet
 • Painostus
 • Väsymys
 • Oman ajan puuttuminen
 • Yhteisen ajan puuttuminen
 • Häpeä
 • Mustasukkaisuus
 • Kumppanin päihteiden käyttö
 • Elämän kriisitilanteet
 • Jotkin lääkitykset (esim. ahdistus -ja masennuslääkkeet)
 • Jotkin sairaudet
 • Hygienia - pitääkö toinen omastaan huolta? Tämä onkin usein vaikea paikka ..Miten kohteliaasti sanoa toiselle, että toisen henki haisee, tai hän haisee hielle tai häpykarvoitus haisee pissalle tai silakalle ..

Usein syiden ja syyllisten etsiminen on paljon helpompaa kuin lähteä korjaamaan sitä, mikä on lähtenyt menemään vinoon. Listasin alle muutamia keinoja, millä päästä alkuun :)

MITEN TARKASTELLA TILANNETTA HALUTTOMUUDEN EDESSÄ?

 • Mille sanotaan ei, kun sanotaan ei seksille? 
 • Mitä kieltäytymisestä saa? 
HUOM! Jos ei ole tilaa sanoa ei, ei ole myöskään tilaa sanoa kyllä! Jos toinen suhteessa kokee tarvetta läheisyyteen ilman seksiä ja toisella se automaattisesti aina herättää himot sekä halut, ollaan usein ongelman edessä. 
 • Tuntuuko henkinen läheisyys kumppanin kanssa vaikealta? Onko toista vaikea päästä lähelle? Mistä tämä voi johtua? 

 • Suhteessa tarvitaan kykyä olla lähellä mutta silti riittävästi erillään. Tämä tarkoittaa sitä, että on hyvä olla runsaasti yhteisiä asioita, ajatuksia ja tekemisiä. Vastapainona tälle molemmilla on tärkeää olla  myös omia asioita, joista nauttii ja joihin on aikaa - ilman kumppania. Miten tämä toteutuu teidän suhteessanne? 
Läheisyys voi olla hassuttelua ja hulluttelua. Se voi olla nyhjäämistä, kynäämistä, silittelyä ja kuiskuttelua. Läheisyyttä ilman sen johtamista seksiin on tärkeää olla kaikissa parisuhteissa. Onnistuuko tämä teidän suhteessanne? 

HARJOITUKSIA: 
 1. Löytyykö kumppanistasi vielä puolia, joihin et ole tutustunut? Miltä kumppanisi näyttää ja tuntuu kauempaa tarkasteltuna ..? Mikä hänessä on viehättävää ja mitä ihailet? Keskity positiivisiin puoliin!
 2. Kuinka kiinnostava itse olet? Mistä unelmoit, mitä vielä tavoittelet? Pystytkö olemaan täysin oma itsesi elämässäsi ja suhteessasi? Kannatko itse vastuun omasta elämästäsi ja päätöksistäsi? Joskus tästä näkökulmasta voi löytyä yllättävää piristystä omaan elämään ja sitä kautta myös omaan seksuaalisuuteen. 
 3. Oletko koskaan tuntenut itseäsi mustasukkaiseksi kumppanistasi? Miltä se tuntuu? Mitä se tunne sinulle paljastaa? 
 4. Mitä eroa mielestäsi on viettelemisellä ja aloitteen tekemisellä? Koska olet viimeksi vietellyt kumppanisi? Kumman tehtävä se on - vai voivatko molemmat nähdä tämän eteen vaivaa? 


Halulla on aina sinulle jotain asiaa! Kuuntele sitä <3

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pulmat kehosuhteessa

Jäin miettimään eilistä aihetta ja ajattelin vielä jatkaa siitä suoraan ainakin yhden postauksen verran. Toiveita asian käsittelystä otetaan vastaan :) Eli jos sinulla on esimerkiksi jokin oma tarina, jonka toivot julkaistavan (anonyyminä ja niin ettei sinua tunnisteta) ja jota toivot kommentoivani, voit laittaa minulle viestiä osoitteeseen liina@liinasievers.fi. Otan myös aihe-ehdotuksia asian tiimoilta (tai jotain muuta seksuaalisuuteen liittyvää) ilolla vastaan! Pulmallinen kehosuhde Joskus omassa kehossa eläminen tekee elämisen vaikeaksi, meillä suurimmalla osalla taitaa olla siitä kokemuksia.. Turvotus, erilaiset kivut, kuukautiset, muhkurat, peilikuva, bad hair day, you name it. Lievimmillään oma keho herättää yleistä tyytymättömyyttä. Joskus keho herättää voimakkaampia negatiivisia tunteita, kuten surua, inhoa ja pettymystä siitä, että unelmien kehon saavuttaminen tuntuu suorastaan mahdottomalta. Keho herättää huonommuuden tunteita, jos se ei vastaa oman ihanteen mukaista

Vääränlainen elämä

  Monet meistä elävät koko elämänsä tyytymättöminä itseensä. Kuvittele mahdollisimman täydellinen elämä .. Sellainen, missä olet juuri sellainen kuin olet, mitään muuttamatta, kaiken hyväksymättä. Missä kaikki muutkin saisivat olla juuri sellaisia kuin ovat. Ja sekin olisi ok. Millaista silloin olisi ...?   ”Mun elämä on NIIN perseestä. Pitäisi olla hoikempi, kauniimpi, nuorempi, vanhempi, seksikkäämpi, pienijalkaisempi, pystytissisempi, tiukkavatsaisempi, ohutreitisempi. Luomia on väärässä paikassa. Hiukset ovat liian ohuet, väärän väriset tai muuten vaan väärän malliset. Vatsaa turvottaa, allit hölskyvät, ja takapuolikin on joko liian iso, liian litteä tai sitten vika on housuissa. Kaikissa niissä.   Rahaa ei koskaan ole riittävästi, miksei se typerä pomo voi antaa palkankorotusta. Enkö muka ole antanut itsestäni kaikkea tälle yritykselle!?  Auto on vanha tai pieni, ruma tai tehoton. Ainakin pitäisi olla parempi kuin naapurilla. Kumppania saa aina hävetä, ei sekään osaa pukeutua eik

Mitä mulle kuuluu? Entä sulle?

 Heippa! Blogi on viettänyt hiljaiseloa viimeiset kuukaudet. Ehkä korona-lannistus vei hetkeksi mennessään, en tiedä. Olen etsinyt ja kaivannut inspiraatiota kirjoittamiseen, sitä kuitenkaan löytämättä. Nyt tulin siihen tulokseen, että inspiraation etsimisessä voi mennä loppuelämä. Hommiin pitää vaan tarttua ja alkaa saada juttuja aikaan! Vähän niin kuin joskus seksissä. Ei aina automaattisesti kovin haluta, mutta kun hommiin alkaa, voi pieni kipinä syttyä suureksikin roihuksi.  Mitä olen tehnyt viimeisinä kuukausina?   Luen paljon, mietin ja funtsin, liikun luonnossa, pidän huolta mun rakkaista ja he pitää huolta musta. Rakkautta on <3 Aika paljon kaikkea, nyt kun sitä miettii. Minulla todettiin perinnöllinen autoimmunisairaus, joka on alkanut tuhota kilpirauhastani. Olen huisin kiitollinen, että tämä vihdoin näkyi verikokeissa ja sitä päästiin asianmukaisesti hoitamaan. Elämä ei ole kovin pitkään kovin mukavaa, kun ei nuku eivätkä aivot toimi ja väsyttää ja masentaa ja kaikki on n