Siirry pääsisältöön

Mikset sä koskaan halua!? Halu ja haluttomuus

Halu koostuu seksuaalisista ajatuksista ja mielikuvista, kiihottavasta jännityksestä, odotuksesta ja lopulta laukeamisesta. Halun syntymisen kannalta on kamalan tärkeää kokea olevansa haluttu ja hyväksytty juuri sellaisena kuin on. Mikään ei tapa halua yhtä tehokkaasti kuin kumppanin arvostelevat sanat ja katse. Jos keskinäinen seksuaalinen jännite puuttuu, ei halukaan synny itsestään. 

Ihmiset haluavat seksiä monista erilaisista syistä. Halu muuttaa muotoaan elämän varrella. Se, ettei seksissä ja haluamisessa kaikki mene aina putkeen, on ihan tavallista. Sitä sattuu kaikille. Hävetä ei kannata eikä tarvitse ja apua saa aina sitä tarvitessaan. 

Haluttomuus tarkoittaa sitä, että seksuaalinen halu on vähentynyt tai kadonnut. Monet haluttomuutta kuvatessaan kertovat pystyvänsä elämään loppuelämänsä ilman seksiä. Ajatukset seksistä voivat olla ahdistavia ja herättää voimakkaita vastenmielisyyden tunteita. Ihmiset ovat erilaisia ja toiset eivät koskaan koe tarvitsevansa tai  haluavansa seksiä. Sekin on ihan ok.

Harvoin on kuitenkaan kyse puhtaasta haluttomuudesta. Tarkasteltaessa asiaa tarkemmin taustalta löytyy useimmiten aina henkisiä tekijöitä, jotka vaikuttavat seksuaaliseen haluun. 

Joskus salaisuus voi piillä nahkahousuissa, joskus niiden riisumisessa ja joskus jossain ihan muussa ... Miten sinä viettelet kumppaniasi? 

Haluttomuudesta tulee ongelma siinä vaiheessa, kun siitä tulee ongelma. Joko itselle tai kumppanille. Usein seksuaaliterapiassa huomataan, että kyse on enemmän halujen eriparisuudesta ja siitä, että pariskunta ei kohtaa toisiaan henkisellä tasolla. Heillä ei arjessa välttämättä ole kokemusta nähdyksi, kuulluksi ja ymmärretyksi tulemisesta ja riidat voivat repiä halujakin erilleen. 

PAHIMMAT HALUN TAPPAJAT SUHTEESSA:

  • Kiire & jatkuva stressi, arjen velvollisuudet
  • Painostus
  • Väsymys
  • Oman ajan puuttuminen
  • Yhteisen ajan puuttuminen
  • Häpeä
  • Mustasukkaisuus
  • Kumppanin päihteiden käyttö
  • Elämän kriisitilanteet
  • Jotkin lääkitykset (esim. ahdistus -ja masennuslääkkeet)
  • Jotkin sairaudet
  • Hygienia - pitääkö toinen omastaan huolta? Tämä onkin usein vaikea paikka ..Miten kohteliaasti sanoa toiselle, että toisen henki haisee, tai hän haisee hielle tai häpykarvoitus haisee pissalle tai silakalle ..

Usein syiden ja syyllisten etsiminen on paljon helpompaa kuin lähteä korjaamaan sitä, mikä on lähtenyt menemään vinoon. Listasin alle muutamia keinoja, millä päästä alkuun :)

MITEN TARKASTELLA TILANNETTA HALUTTOMUUDEN EDESSÄ?

  • Mille sanotaan ei, kun sanotaan ei seksille? 
  • Mitä kieltäytymisestä saa? 
HUOM! Jos ei ole tilaa sanoa ei, ei ole myöskään tilaa sanoa kyllä! Jos toinen suhteessa kokee tarvetta läheisyyteen ilman seksiä ja toisella se automaattisesti aina herättää himot sekä halut, ollaan usein ongelman edessä. 
  • Tuntuuko henkinen läheisyys kumppanin kanssa vaikealta? Onko toista vaikea päästä lähelle? Mistä tämä voi johtua? 

  • Suhteessa tarvitaan kykyä olla lähellä mutta silti riittävästi erillään. Tämä tarkoittaa sitä, että on hyvä olla runsaasti yhteisiä asioita, ajatuksia ja tekemisiä. Vastapainona tälle molemmilla on tärkeää olla  myös omia asioita, joista nauttii ja joihin on aikaa - ilman kumppania. Miten tämä toteutuu teidän suhteessanne? 
Läheisyys voi olla hassuttelua ja hulluttelua. Se voi olla nyhjäämistä, kynäämistä, silittelyä ja kuiskuttelua. Läheisyyttä ilman sen johtamista seksiin on tärkeää olla kaikissa parisuhteissa. Onnistuuko tämä teidän suhteessanne? 

HARJOITUKSIA: 
  1. Löytyykö kumppanistasi vielä puolia, joihin et ole tutustunut? Miltä kumppanisi näyttää ja tuntuu kauempaa tarkasteltuna ..? Mikä hänessä on viehättävää ja mitä ihailet? Keskity positiivisiin puoliin!
  2. Kuinka kiinnostava itse olet? Mistä unelmoit, mitä vielä tavoittelet? Pystytkö olemaan täysin oma itsesi elämässäsi ja suhteessasi? Kannatko itse vastuun omasta elämästäsi ja päätöksistäsi? Joskus tästä näkökulmasta voi löytyä yllättävää piristystä omaan elämään ja sitä kautta myös omaan seksuaalisuuteen. 
  3. Oletko koskaan tuntenut itseäsi mustasukkaiseksi kumppanistasi? Miltä se tuntuu? Mitä se tunne sinulle paljastaa? 
  4. Mitä eroa mielestäsi on viettelemisellä ja aloitteen tekemisellä? Koska olet viimeksi vietellyt kumppanisi? Kumman tehtävä se on - vai voivatko molemmat nähdä tämän eteen vaivaa? 


Halulla on aina sinulle jotain asiaa! Kuuntele sitä <3





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Joutilaisuuden ääni

Korona on ollut aika kova paukku. Sehän me ollaan tässä nähty, ihan maailman laajuisesti, miten syvästi se vaikuttaa. Se on koskettanut  monia meistä  monella eri tapaa ja monella tasolla.  Ite en oo nähnyt mun perhettä moneen kuukauteen. Siis vanhempia, siskoa ja veljeä ja niitten kaikkia lapsia. Ystävien kanssa ollaan oltu vaan etäyhteyksissä. Monet mun ystävistä kuuluu riskiryhmään, joten täytyy muistaa olla senkin takia olla ekstra-varovainen.  Onneksi mun ei oo tarttenut ihan yksin olla, se ois kaikkein kauheinta. Mun sydän on niiden yksinäisten luona, joilla ei oo ketään.  Jostain luin, että yksinäisyys on kohta suurempi terveysriski kuin ylipaino. Aika paradoksaalista, että korona on ajanut ihmiset koteihinsa ja monella tutut harrastukset ovat jääneet. Alkoholin kulutus on yhteiskunnassa noussut ja myös ylipainon kehitys on noususuunnassa. Monien liitot rakoilee, kun ollaan liikaa yhdessä samojen seinien sisällä. Riidat lisääntyy, paha olo lisääntyy. Yksinäisyys lisään