Siirry pääsisältöön

Uskottomuus & pettäminen

Eniten muhun sattuu se, että se (kumppani) on jutellut jonkun toisen kanssa niistä asioista mistä ennen mun kanssa. Se on pidellyt kädestä ja suudellut, ja se toinen on ollut haluttava ja ihana." 

Uskottomuudesta ja pettämisestä puhutaan silloin, kun toinen / joku suhteeseen sitoutuneista tekee suhteen ulkopuolisen osapuolen kanssa jotain sellaista, mikä suljetussa suhteessa määritellään toisen luottamuksen pettämiseksi seksuaalisella tasolla. Jollekin pettämistä voi olla jo kädestä pitely, salaa viestittely tai flirttailu, toisille suuteleminen ja seksin harrastaminen. 

Usein syyt pettämisen ja uskottomuuden taustalla ovat inhimilliset ja kertovat parisuhteessa olevien vaikeuksista kommunikoida keskenään. Tähän liittyy usein tunteita siitä, ettei kumpikaan tule nähdyksi, kuulluksi ja ymmärretyksi omana itsenään. Läheisyys sekä erillisyys ovat epätasapainossa keskenään.  

"Me ollaan ikuisesti yhdessä .."



Suuri osa ihmisistä uskoo edelleen pitkään parisuhteeseen ja on kumppaninsa ajatuksella "kunnes kuolema meidät erottaa". Siihen, millaisia yksinäisyyden ja epäonnistumisen tunteita pitkä suhde tuo tullessaan, on vaikea varautua. Joskus oma kumppani tuntuu pitkiäkin aikoja etäiseltä, läheisyys vähenee ja sitä myötä seksi. 

Suhteen intiimiyden väliin tulee lapsia, ystäviä, työmatkoja, sukulaisia, työttömyyttä, sairauksia. Kaikenlaista sellaista, mikä pahimmillaan alkaa erottaa kerran niin läheisiä ihmisiä toisistaan. Altistavia tekijöitä pettämiselle ovat usein erilaiset elämän kriisi- ja taitekohdat ja se, että jompikumpi on pitkään tyytymätön suhteeseen. 

Uskottomuus on kamalan tuskallista kaikille osapuolille. 

Petetty on järkyttynyt ja hänen luottamuksensa kumppaniin on rikkoutunut. Pettämisellä on iso vaikutus itsetuntoon - päässä risteilevät kysymykset, miksi minä en riittänyt, mitä olen tehnyt väärin, enkö enää kelpaa, enkö ole haluttava enkö kiinnosta? Pahimmillaan toisen petos laukaisee koston kierteen. Toista halutaan satuttaa yhtä paljon kuin itseä on sattunut ja tuskaa halutaan tuottaa samoin keinoin. 

Myös pettäjällä on usein vaikeaa. Pettämiseen ja kiinni jäämiseen liittyy häpeää ja syyllisyyden tunteita. Joskus voi olla vaikea ymmärtää, miksi on tehnyt, niin kuin teki. Pelko ja paniikki siitä, että kumppani lähtee ja jättää voi olla yllättävän suuri, eikä tunteeseen ole osannut varautua etukäteen. 

"En ikinä uskonut meille käyvän näin .." 

Se, ettei suhteessa ole mennyt enää pitkään aikaan hyvin, voi olla tuskallista tunnustaa. Toisen on voinut huomata muuttuvan ja uskottomuudesta on ollut ilmassa merkkejä, mutta sitä ei ole haluttu nähdä. Ihminen on hyvä keksimään selityksiä niin halutessaan. 

Toiset ovat uskottomuuden suhteen ehdottomampia kuin toiset. Ystäviltä jos tällaisessa kriisitilanteessa kysytään neuvoa, useimmiten neuvo taitaa olla "Jätä se!". Harvoin se kuitenkaan näin mustavalkoista on. Murto-osa pareista, joilla on uskottomuutta suhteessa, eroavat. 

Pyydä anteeksi

Kaikessa huumassa ei välttämättä halua pysähtyä ajattelemaan sitä, mitä oma toiminta voi aiheuttaa ja kuinka paljon sillä satuttaa toista. Asioiden selvittely vaatii viimeistään sen kunnon anteeksipyynnön. Pysähtymisen suhteen äärelle. 

Anteeksipyynnöstä alkaa prosessi, joka voi johtaa kohti parempaa. Anteeksipyyntö ja anteeksianto ovat tärkeitä myös uskottoman osapuolen näkökulmasta. Parisuhde ei enää koskaan tule olemaan entisensä, mutta joskus - kaikkien kipeiden tunteiden käsittelemisen jälkeen - tämä voi olla käännekohta kohti jotain parempaa. Luottamuksen rakentumiseen kuluu aikaa ja siihen saattaa jäädä pysyvä särö. 

Hakekaa keskusteluapua, ulkopuolisen, asiaan neutraalisti suhtautuvan ihmisen läsnäolo usein helpottaa asioiden läpikäymistä <3


ONNELLISEN PARISUHTEEN PYLVÄÄT:

* Toisen kunnioitus, empatia ja kiintymys

* Tosiasioiden hyväksyminen - jotkin ristiriidat ovat väistämättömiä, jotkin muuttumattomia ja joitakin voidaan yhdessä ratkaista

* Pehmeä aloitus asioiden käsittelyssä (etenkin jos tiedät asian olevan toiselle arka paikka ..)

* Kääntyminen kumppania kohti, avoimuus ja vastaanottavuus

* Toimiva seksielämä ennustaa ystävyyttä

* Vähemmän arvostelua, enemmän arvostusta!!!!! 

YRITÄ LÖYTÄÄ AINA YHTÄ RAKENTAVAA (negatiivista) KOMMENTTIA KOHTI 5 POSITIIVISTA KOMMENTTIA KUMPPANISTASI / ASIASTA / TILANTEESTA. 

   Muista, että rakentava (negatiivinen) palaute tulee aina suunnata tekemiseen, positiivinen identiteettiin.   

Mietittävää .... 

  1. Miten teillä pyydetään anteeksi?
  2. Millaisista asioista keskustelette?
  3. Onko jotain aihealueita, mistä aina tulee riitaa?
  4. Onko vaikeneminen helpompaa, kuin aina samoista asioista jauhaminen?
  5. Oletteko keskustelleet, mikä teidän mielestänne ON pettämistä? Missä rajat menevät? 
  6. Mihin itse sitoudut? 
  7. Miten ruokitte läheisyyttä ja sopivaa erillisyyttä suhteessanne? 
  8. Miten vaalitte toisianne? 

Seksigimmojen viimeisimmässä podcastissa käsittelimme uskottomuutta, käy kuuntelemassa jakso SoundCloudista tai Spotifysta. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Elämäni nyt - Piritan tarina, osa 2.

Muistatteko Piritan? Naisen, jonka tarinaa kävimme muutama teksti sitten läpi. Naisen, joka sairastaa syömishäiriötä ja jolla on vahingollisia ihmissuhteita takanaan. Tarina saa nyt jatkoa, Pirita halusi vielä jakaa ajatuksia siitä, millaiseksi hänen elämänsä on muuttunut.  ”Personal training -koulutus oli pitkään haaveeni. Kävin 90- luvun lopulla kuntosaliohjaajan koulutuksen ennen sairastumistani. Elämäni oli silloin henkeen ja vereen yhtä treenaamista. Lihasten muokkaamista ja erottuvuuden hakemista. Nyt 20-vuotta myöhemmin ajatukset ovat aika paljon kypsempiä ja enemmän elämää laajemmalle katsovia. Historiaa ei kuitenkaan pääse karkuun ja se kulkee mukana. Kynnys koulutukseen lähtemiselle oli korkea, ajattelin olevani kehäraakki vanhus. Tämä osoittautui turhaksi huoleksi, koska varsinkin henkisellä puolella se oli vain pelkkä vahvuus. Jalka ei nouse niin korkealle, kuin nuorempana ja nivelet paukkuvat, mutta oman kropan tuntemus huomattavasti parempi kuin nuorempana. Koska olen löy

Mistä me riidellään kun me riidellään?

Viime viikolla me Pasin kanssa nahistiin ja riideltiin kauheasti. Tai ainakin siltä se tuntui. En tiedä, oliko se kesäkuinen helle vai se, että vietettiin monta päivää tiiviisti 24/7 kimpassa vai se, ettei me oltu saatu tuuletettua riittävästi omia tunteita tai tultu nähdyksi ja kuulluksi siten kuin me toivottiin. Vai kaikki toi yhdessä.  Yhtä kaikki, yhteinen viikko päättyi vähän alakuloisissa tunnelmissa eikä ihan kaikkea saatu kunnolla selvitettyä. Maantantai meni mietiskellessä. Tuntui, että nyt tarttee vähän välimatkaa ja tekee ihan hyvää tehdä omia duuneja ja olla olematta yhdessä saman katon alla. Se on meille molemmille tärkeää ihan senkin takia, että yksinolo ja etäisyys kirkastaa ajatuksia. Omille tunteille tulee paremmin tilaa kun toinen ei koko ajan ole hengittämässä niskaan. Minä oon semmoinen, että mun on helpompi purkaa omia ajatuksia kirjoittamalla. Puhuessa toisen läsnäolo vie huomion. Ilmeet ja eleet vaikuttaa siihen, mihin suuntaan mun ajatukset vie. Silloin, k

Valmistujais-bileet ja iltaseksiä

Me ollaan Valpurin ja Danielan kanssa opiskeltu yhdessä jo useammat koulutukset. Meidän ystävyys alkoi Seksuaalineuvoja-koulutuksesta Sexpolla. Sen jälkeen ollaan käyty seksuaaliterapia-koulutus samassa paikassa ja Danin kanssa ollaan opiskeltu psykoterapian valmistavat. Ensi syksynä me lähdetään lukemaan parisuhdepsykoterapian -perusteita Turkuun. Hyväksi todetuista ei kannata luopua <3  Tänään me juhlitaan Danielan valmistujaisia yhdessä!  Dani ja Valpuri aterian äärellä yhdessä meidän lempikiinalaisista Sörnäisissä. Nimeä en juuri nyt muista … Meillä oli Pasin kanssa treffit Stockalla muutama päivä sitten, ja etsittiin sille kengät ja housut juhliin. Ostettiin myös oranssi pipo, tosin ehkä ei laita sitä illalla päähänsä ... On niin kuuman näköinen vetäessään uudet kuteet niskaan, että mun on vaikea pitää näppejä siitä erossa. Sanoinkin sen sille ääneen. Että mun on kyllä sit pakko hiplata sitä koko ilta..  Valpuri lähetti jo videon itsestään nakkena aamulla meidän yht