Siirry pääsisältöön

Uskottomuus & pettäminen

Eniten muhun sattuu se, että se (kumppani) on jutellut jonkun toisen kanssa niistä asioista mistä ennen mun kanssa. Se on pidellyt kädestä ja suudellut, ja se toinen on ollut haluttava ja ihana." 

Uskottomuudesta ja pettämisestä puhutaan silloin, kun toinen / joku suhteeseen sitoutuneista tekee suhteen ulkopuolisen osapuolen kanssa jotain sellaista, mikä suljetussa suhteessa määritellään toisen luottamuksen pettämiseksi seksuaalisella tasolla. Jollekin pettämistä voi olla jo kädestä pitely, salaa viestittely tai flirttailu, toisille suuteleminen ja seksin harrastaminen. 

Usein syyt pettämisen ja uskottomuuden taustalla ovat inhimilliset ja kertovat parisuhteessa olevien vaikeuksista kommunikoida keskenään. Tähän liittyy usein tunteita siitä, ettei kumpikaan tule nähdyksi, kuulluksi ja ymmärretyksi omana itsenään. Läheisyys sekä erillisyys ovat epätasapainossa keskenään.  

"Me ollaan ikuisesti yhdessä .."



Suuri osa ihmisistä uskoo edelleen pitkään parisuhteeseen ja on kumppaninsa ajatuksella "kunnes kuolema meidät erottaa". Siihen, millaisia yksinäisyyden ja epäonnistumisen tunteita pitkä suhde tuo tullessaan, on vaikea varautua. Joskus oma kumppani tuntuu pitkiäkin aikoja etäiseltä, läheisyys vähenee ja sitä myötä seksi. 

Suhteen intiimiyden väliin tulee lapsia, ystäviä, työmatkoja, sukulaisia, työttömyyttä, sairauksia. Kaikenlaista sellaista, mikä pahimmillaan alkaa erottaa kerran niin läheisiä ihmisiä toisistaan. Altistavia tekijöitä pettämiselle ovat usein erilaiset elämän kriisi- ja taitekohdat ja se, että jompikumpi on pitkään tyytymätön suhteeseen. 

Uskottomuus on kamalan tuskallista kaikille osapuolille. 

Petetty on järkyttynyt ja hänen luottamuksensa kumppaniin on rikkoutunut. Pettämisellä on iso vaikutus itsetuntoon - päässä risteilevät kysymykset, miksi minä en riittänyt, mitä olen tehnyt väärin, enkö enää kelpaa, enkö ole haluttava enkö kiinnosta? Pahimmillaan toisen petos laukaisee koston kierteen. Toista halutaan satuttaa yhtä paljon kuin itseä on sattunut ja tuskaa halutaan tuottaa samoin keinoin. 

Myös pettäjällä on usein vaikeaa. Pettämiseen ja kiinni jäämiseen liittyy häpeää ja syyllisyyden tunteita. Joskus voi olla vaikea ymmärtää, miksi on tehnyt, niin kuin teki. Pelko ja paniikki siitä, että kumppani lähtee ja jättää voi olla yllättävän suuri, eikä tunteeseen ole osannut varautua etukäteen. 

"En ikinä uskonut meille käyvän näin .." 

Se, ettei suhteessa ole mennyt enää pitkään aikaan hyvin, voi olla tuskallista tunnustaa. Toisen on voinut huomata muuttuvan ja uskottomuudesta on ollut ilmassa merkkejä, mutta sitä ei ole haluttu nähdä. Ihminen on hyvä keksimään selityksiä niin halutessaan. 

Toiset ovat uskottomuuden suhteen ehdottomampia kuin toiset. Ystäviltä jos tällaisessa kriisitilanteessa kysytään neuvoa, useimmiten neuvo taitaa olla "Jätä se!". Harvoin se kuitenkaan näin mustavalkoista on. Murto-osa pareista, joilla on uskottomuutta suhteessa, eroavat. 

Pyydä anteeksi

Kaikessa huumassa ei välttämättä halua pysähtyä ajattelemaan sitä, mitä oma toiminta voi aiheuttaa ja kuinka paljon sillä satuttaa toista. Asioiden selvittely vaatii viimeistään sen kunnon anteeksipyynnön. Pysähtymisen suhteen äärelle. 

Anteeksipyynnöstä alkaa prosessi, joka voi johtaa kohti parempaa. Anteeksipyyntö ja anteeksianto ovat tärkeitä myös uskottoman osapuolen näkökulmasta. Parisuhde ei enää koskaan tule olemaan entisensä, mutta joskus - kaikkien kipeiden tunteiden käsittelemisen jälkeen - tämä voi olla käännekohta kohti jotain parempaa. Luottamuksen rakentumiseen kuluu aikaa ja siihen saattaa jäädä pysyvä särö. 

Hakekaa keskusteluapua, ulkopuolisen, asiaan neutraalisti suhtautuvan ihmisen läsnäolo usein helpottaa asioiden läpikäymistä <3


ONNELLISEN PARISUHTEEN PYLVÄÄT:

* Toisen kunnioitus, empatia ja kiintymys

* Tosiasioiden hyväksyminen - jotkin ristiriidat ovat väistämättömiä, jotkin muuttumattomia ja joitakin voidaan yhdessä ratkaista

* Pehmeä aloitus asioiden käsittelyssä (etenkin jos tiedät asian olevan toiselle arka paikka ..)

* Kääntyminen kumppania kohti, avoimuus ja vastaanottavuus

* Toimiva seksielämä ennustaa ystävyyttä

* Vähemmän arvostelua, enemmän arvostusta!!!!! 

YRITÄ LÖYTÄÄ AINA YHTÄ RAKENTAVAA (negatiivista) KOMMENTTIA KOHTI 5 POSITIIVISTA KOMMENTTIA KUMPPANISTASI / ASIASTA / TILANTEESTA. 

   Muista, että rakentava (negatiivinen) palaute tulee aina suunnata tekemiseen, positiivinen identiteettiin.   

Mietittävää .... 

  1. Miten teillä pyydetään anteeksi?
  2. Millaisista asioista keskustelette?
  3. Onko jotain aihealueita, mistä aina tulee riitaa?
  4. Onko vaikeneminen helpompaa, kuin aina samoista asioista jauhaminen?
  5. Oletteko keskustelleet, mikä teidän mielestänne ON pettämistä? Missä rajat menevät? 
  6. Mihin itse sitoudut? 
  7. Miten ruokitte läheisyyttä ja sopivaa erillisyyttä suhteessanne? 
  8. Miten vaalitte toisianne? 

Seksigimmojen viimeisimmässä podcastissa käsittelimme uskottomuutta, käy kuuntelemassa jakso SoundCloudista tai Spotifysta. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Syömisongelmat ja seksuaalisuus

Seksuaaliterapiassa asiakkaiden kanssa usein sivutaan ravitsemusta koskevia asioita. Painonhallinta on monella isossa osassa omaa kehonkuvaa ja itsetuntoa. Miten kokee itsensä; miltä peilikuva näyttää, miltä näyttää muiden silmissä vaatteet päällä, saati ilman vaatteita.  Pystyykö seksistä nauttimaan, jos ajattelee näyttävänsä ihan kauhealta toisen silmissä? Joskus ajattelematon seksikumppani on voinut jopa möläyttää jotain loukkaavaa omasta kehosta, rinnoista, reisistä, vatsasta. Tällaiset jäävät mieleen itämään ja saattavat kasvaa niin isoksi möykyksi, että oma syömiskäyttäytyminen vääristyy ja kehittyy jopa syömishäiriöksi asti.  Usein painonhallintaan tarjotaan avuksi näennäisesti "itsestään selvää" keinoa. Syö vähemmän ja liiku enemmän, sillä se lähtee. Kuulostaako tutulta?  Jopa 90 prosenttia tällä ohjeella aloitetuista dieeteistä epäonnistuu. Miksi? No koska p ainonhallinnassa on kysymys paljon enemmästä kuin syödyistä ja kulutetuista kaloreista. Tasapa...